Om framtidens LSS-boende

Emrahus satsning på passivhuscertifierade samhällsfastigheter är en fortsättning att förändra byggandet i Sverige mot en hållbar framtid och för att ta fram en ny standard för LSS-bostäder: Framtidens LSS-boende. Först ut är en serie med funktionella LSS-boenden som finns i 1, 1½ eller 2-plan med vardera 6 lägenheter. Det första boendet är 1-plan som byggdes tillsammans med vårdbolaget Attendo AB i Gävle. Målet med dessa energieffektiva fastigheter är att hjälpa kommuner att tänka grönt, sänka energianvändningen och nå de allt tuffare miljömålen som är att komma inom byggbranschen.

Ett annat mål är att stärka individen genom att ge boendestöd och service i vardagen, ett delmål är att individen ska kunna leva ett självständigt liv med egna villkor. Planlösningen är utarbetad med individens självständighet i åtanke och är välplanerad samt effektiv med privata ytor, gemensamma ytor samt goda personalutrymmen. Passivhus erbjuder betydligt bättre inomhusklimat för boende och personal än vad konventionella huslösningar erbjuder och med den extremt låga driftskostnaden är Emrahus passivhus ett utmärkt alternativ.

Psykologen Bo Hejlskov Elvén

Våra boenden är ett bra exempel på hur man kan bygga in trygghet och flexibilitet i den fysiska miljön. Husen är planerade i samarbete med vårdgivare med stor erfarenhet inom vården. Leg. psykologen Bo Hejlskov Elvén är en av experterna.
– Byggnadens utformning har oerhört stor betydelse för människors beteende. Det innebär att alla påverkas av fysiska ramar, men att graden av påverkan ökar med funktionsnedsättningen.
Psykologen Bo Hejlskov Elvén handleder och coachar i pedagogiken lågaffektivt bemötande vid problemskapande beteenden hos barn, unga och vuxna. I korthet handlar det om att skapa en miljö präglad av lugn och positiva förväntningar för att minska stress. Målgruppen är personal som jobbar med människor med autism, ADHD, utvecklingsstörning eller psykiatrisk vård.
En del som bor i LSS-boende är mer känsliga för miljöfaktorer än andra. Det kan handla om att vara överkänslig för ljud eller ljus, man kan vara underkänslig för temperatur och ha svårigheter att filtrera och vänja sig vid intryck.
– Ljudkänsligheten är ofta en jättestor stressfaktor. Därför bör man satsa ordentligt på ljudisolering redan från byggstarten, säger Bo Hejlskov Elvén.
– Emrahus passivhus är välisolerade med extra tjocka väggar och tak, det gör att det blir mycket tysta lägenheter som varken tar in ljud utifrån eller mellan lägenheterna.
Lägenheterna har extra stora badrum och en hall som kan rymma två personer. Det öppna köket har ingång från två håll för att ge gott om plats.
Personalen har tillgång till ett så kallat ”smart hem-system”, med fjärrstyrd belysning och spis och tysta larm som surrar istället för tjuter.
– Det bästa med Emrahus LSS-boende är att man planerar husen utifrån de boendets perspektiv och bygger in flexibilitet i lägenheterna. Människor har olika behov, det är viktigt att tänka på, säger Bo Hejlskov Elvén.

 

 • Visualisering Emrahus LSS-boende 1½-plan.
 • Emrahus LSS-boende, 1½-plan med 6 lägenheter, sociala ytor samt personalutrymmen. Anslutning mellan våningar sker genom hiss och trappa.
 • Uteplats bredvid vinterträdgården.
 • Vinterträdgården.
 • Emrahus LSS-boende i Gävle.
 • Gemensamt utrymme.
 • Köket i det gemensamma utrymmet.
 • Emrahus LSS-boende i Gävle.
 • Kök i en av lägenheterna.
 • Visualiseringsbild.
 • En av lägenheterna.
 • Personalutrymme.
 • Emrahus LSS-boende i Gävle.
 • Badrum i en av lägenheterna.
 • 1-plan med vinterträdgård.
 • Emrahus LSS-boende, 2-plan med 6 lägenheter, sociala ytor samt personalutrymmen. Anslutning mellan våningar sker genom hiss och trappa.

 

”Vi på Emrahus har valt att fokusera på att enbart bygga passivhus. Våra tidigare satsningar på småbostadsmarknaden har gett oss det lilla extra i jämförelse mot andra husleverantörer och nu känns det bra att ta ett naturligt steg in samhällsfastighetsbranschen. Det är fantastiskt roligt att få bygga det första svenska LSS-boendet som dessutom kommer att certifieras enligt den tuffare internationella standarden, det är extra roligt att det blir det nordligaste passivhuset i Sverige. Våra LSS-boenden är framtagna i samarbete med vårdgivare med stor erfarenhet inom vården. Dessutom är passivhus ett hållbart och långsiktigt mycket ekonomiskt fördelaktigt alternativ, det tjänar alla på.”
Robin Berkhuizen, VD, Emrahus AB

LSS-magasin (PDF)

Besöksadress:
Flygeltofta Gård
Häljarp
Postadress:
Box 21
261 22 Landskrona
Tele: 0418 48 60 40
Epost: info@emrahus.se