LSS-boende: vad är det för något?

 
LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) är en rättighetslag med syftet att ge människor det stöd som behövs för att kunna få leva ett så självständigt liv som möjligt. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra och få den hjälp de behöver i det dagliga livet. LSS ger rätt till tio olika insatser för särskilt stöd och särskild service, som t.ex. korttidsvistelse utanför hemmet och bostad med särskild service.
Du kan läsa mer om detta hos vårdguiden.
 

LSS-boende

Ett LSS-boende kan vara en gruppbostad, en servicebostad eller en annat särskilt anpassad bostad. Ett gruppboende är alltid bemannat med personal som ska klara av hela behovet av stöd. Boendet får inte likna en institution, utan ska fungera som personens privata hem. En kommun kan få böta till staten om den trots beslut i domstol inte ordnar en stödinsats, t.ex. en plats i ett boende.

Visualisering Emrahus LSS-boende 1½-plan.

Vad är ett LSS-boende från Emrahus?

Boendet. Vårt viktigaste område. Med ett passivhus får man ett mycket behagligt inomhusklimat och väldigt tysta lägenheter för behagligare boendemiljö. Vi följer alltid ett eget framtaget program och utgår från de boende när vi ritar, så att varenda detalj blir genomtänkt. Till exempel dubbla ingångar och teknik som förenklar för de boende.

Personalen. För att de ska kunna göra ett bra jobb är det viktigt att de trivs på sin arbetsplats, därför har vi hög kvalitet och hög utrustningsnivå även på personalutrymmena. Även här satsar vi på teknik som underlättar, till exempel ett smart hem-system med styrd belysning m.m.

Arkitektur. Vi har en vacker arkitektur som ska passa in och smälta in i området samt skapa trivsamma hem. Vi platsbygger boendet för att få så sömlösa resultat som möjligt. Lägenheterna är ljusa med stora fönsterpartier, där man individuellt för varje lägenhet kan anpassa ljusinsläppet.

Energi och miljö. För oss på Emrahus är det en självklarhet att allt vi bygger ska hålla bästa energiprestanda. Därför bygger vi enbart passivhus, nollenergihus och plusenergihus, även när vi ska bygga LSS-boende.

Besöksadress:
Flygeltofta Gård
Häljarp
Postadress:
Box 21
261 22 Landskrona
Tele: 0418 48 60 40
Epost: info@emrahus.se