Hur är det att bo i ett Emrahem?

Att leva med en funktionsnedsättning kan i många fall betyda att man är överkänslig mot en rad olika intryck. Till exempel starkt ljus och ljud, eller olika färger och mönster. I ett LSS-boende från Emrahus tar vi hänsyn till de boendes olika funktionsnedsättningar och överkänsligheter och skapar ett tryggt hem för såväl boende som för personal.

Trygg planlösning

Små utrymmen eller ”återvändsgränder” gör att man kan känna sig trängda eller stressad vilket kan leda till onödig frustration eller i vissa fall stressande konflikter. Vår planlösning är framtagen tillsammans med experter och baserad på erfarenhet från de 30 boenden vi byggt. Vi har två ingångar till varje rum och har tagit bort alla trånga utrymmen. Tex genom att ha ett rakt kök och öppen planlösning mellan kök och vardagsrum.

Vi bygger dessutom alla Emrahem med utökad tillgänglighet – d.v.s. extra mycket utrymme i korridorer och rum. Det kan minska oron hos boende som blir stressade av möten i korridoren. Utökad tillgänglighet gör också att man kan bo kvar hela livet även om ens fysiska förutsättningar ändras.

Orientering

Lägenheten är utformad så att det ska vara enkelt att få en överblick. Vi använder också kontrastmerkeringar på vissa ytor för att guida hyresgästen. Detta är både ett pedagogiskt sätt att jobba med färg, men hjälper också den som har en sydnedsättning eller som är färgblind att kunna navigera sig i bostaden.

Vi har tagit fram en trygg planlösning där olika platser i lägenheten är ämnade för olika aktiviteter. Alla lägenheter är tvåor med ett sovrum och det finns avsedda ytor för att placera matplats och skrivbord. Så att varje aktivitet har sin plats.

Ljudisolerade LSS-boenden

En person med funktionsnedsättning kan uppleva stress av olika ljud. Framförallt eftersom det kan vara svårt att sortera och filtrera bland olika ljud och därför upplevs alla ljud lika starkt. Därför kan det vara viktigt med ett väl ljudisolerat LSS-boende.

Våra Emrahem är väldigt täta eftersom vi bygger dem med extra tjocka väggar. Vi är också oerhört noggranna med hur vi placerar uttag och annat i de lägenhetsavskiljande väggarna så att inga ljudbryggor skapas. Därmed är de också mycket tystare än vanliga hus. Ett väl ljudisolerat boende tillåter både en ljudkänslig och en högljudd person att bo under samma tak.

Genomtänkt belysning

Många personer inom LSS är överkänsliga för ljus. Starkt ljus blir stressande eftersom hyresgästen kan uppfatta det som hoppande eller flimrande. Med rätt belysning i ett LSS-hem kan vi minska störande och stressande intryck och istället skapa lugn och harmoni.

Vi jobbar bara med högkvalitativ LED-belysning i våra boenden. Uttag och fast belysning är också placerad på ett sätt så att man ska kunna skapa fokus på en viss aktivitet med hjälp av belysningen. Tex genom att tända över matplatsen och dimma ner i resten av rummet när det är dags att äta.

Vi jobbar också med Human Centric Lighting, så kallad dygnsrytmsbelysning, som simulerar en vårdag i april. Ljuset är något kallare på morgonen för att man ska piggna till, och blir svagare och varmare på kvällen för att man ska varva ner. Forskning visar att den typen av belysning hjälper vår dygnsrytm och kan ha goda hälsoeffekter på vår sömn och ämnesomsättning.

Inomhusklimat

Allergi kan vara påfrestande för vem som helst, men kanske särskilt för någon med en funktionsnedsättning. Eftersom vi har så kallad FTX-ventilation så filtrerar ventilationssystemet inomhusluften. Det gör den väldigt ren och därmed också fri från pollen och partiklar. Ventilationen vi använder är dessutom tystare.
Bra ventilation ger hälsosammare inomhusluft och därmed friskare och piggare hyresgäster och personal.

Trygghet

Tryggheten handlar ofta om att öka känslan av självbestämmande och minska onödig stress. Via vårt dotterbolag Boet kan vi erbjuda ett digitalt verksamhetsstöd för att möjliggöra en ökad självständighet utifrån den boendes personliga förutsättningar.

I planlösningen minskar vi stress genom att ta bort onödigt trånga utrymmen. Genom att vi exempelvis markerar ut en hall genom avvikande golvmaterial (istället för en trång hall med väggar) så bygger vi in trygghet för de boende som kan bli stressade av att ha andra människor för nära inpå men som samtidigt behöver hjälp vid på- och avklädning i hallen.

Dörrarna i korridoren är förskjutna så att man inte har en dörr mitt emot sin egna dörr i korridoren. Erfarenhet har visat att hyresgäster kan uppleva en dörr mitt emot som stressande vilket leder till mer isolering på grund av social ångest eller ovissheten kring vad man möts av när man öppnar sin dörr.

Färger och mönster

Starka färger och mönster kan bli en distraktion och kan upplevas som stressande. De kan även ha lätt för att ”fastna i” mönster. Därför har vi valt att inreda utan intensiva mönster och med jordnära färger. Enligt forskningen upplever människor med perceptionssvårigheter sådana färger som harmoniska.

Hemtrevligt

Ett LSS-boende har vissa krav som inte finns på ”vanliga” lägenheter. Men för att skapa en riktig hemkänsla så har vi dolt alla installationer i taket, så som sprinklerhuvuden och ventilation. Dels för att det ser trevligare ut – dels för att minimera mängden onödiga synintryck.

Alla lägenheter är utformade med två ingångar – en genom verksamheten och en direkt utifrån. Ingången utifrån kan hyresgäster använda för att undvika att gå genom verksamheten. Den stärker också självständigheten hos hyresgästen då man kan ta emot gäster på ett sätt som känns lite mer hemtrevligt. Dessutom så slipper de andra på boendet förhålla sig till alla extra personer spm annars rört sig inne i verksamheten. Även ingångar till teknikrum och elcentral är utifrån, så att tekniker inte behöver gå genom boendet för att utföra service eller kontroller.

Alternativ entré via uteplatsen.

*” anger obligatoriska fält

Ladda ner

Vad skoj att du vill veta mer. Fyll i din email, så skickar vi dig en kopia / länk till vart du kan ladda ner filen/erna.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Boka ett digitalt möte

Är du en kommun eller vårdbolag som vill få en mer omfattande genomgång av klokheten i våra husmodeller så boka ett digitalt möte med en av våra boendeutvecklare. Ett digitalt möte tar ca 30-45 minuter.

Vad vill du veta mer om?

Din kontaktinformation

Jag kommer från:
Jag är särskilt intresserad av: