Emrahus på Facebook Emrahus på Instagram Emrahus TV

Emrahus nyheter

Arkiv

Passivhuskonferens Skåne 2013 avslutad

Landskrona-teater-passivhuskonferensSe filmer från dagen här!

Trevligt att så många kom till Passivhuskonferens Skåne 2013 och visade sitt intresse för energieffektiva byggnader. Dagen var ett gott samarbete mellan Emrahus AB, Energikontoret Skåne och Miljönämnden i Landskrona Stad för att främja energieffektivt byggande. Vi hoppas att alla parter känner sig lika nöjda med dagen som vi gör.

Veckan började oroligt med, för att uttrycka det milt, dåligt väder med stormen Simone. Uppslutningen under dagen blev dock mycket god då omkring 100 personer trotsade vind och orosmoln och kom till teatern. Av föreläsarna var det lyckligtvis endast Passivhuscentrum som fick förhinder.

Dagen började med en presentation från Miljönämnden Landskrona Stad där Jonas Lövendahl presenterade en utförd miljörelaterad hälsoenkät som knöt ihop vad människor önskar av sitt boende och närområde.

Efter följde Robin Berkhuizen från Emrahus AB som berättade om hur Emrahus väljer att bygga sina hus samt med uppvisning av väggelement. Robin berättade även om Emrahus kommande satsningar med samhällsfastigheter i form av LSS-boenden i Gävle. Som för alla talare var golvet öppet för frågor från publiken och det var många som hade frågor till Emrahus grundare:

Emrahus-RobinBerkhuizen_passivhus

Emrahus VD_Robin_Berkhuizen (2)

I den första pausen fanns det lilla bageriet i Blentarp, SmakSak, på plats och bjöd på mycket uppskattat ekologiskt kaffe och goda biscottis med härlig pepparkakssmak.

Efter pausen var planeringen att Passivhuscentrum skulle berätta om historian om passivhus, tidigare projekt och varför energieffektiva hus är viktiga att ta med i beräkningen för samhällsplanering i framtiden. Tyvärr var Passivhuscentrum fast i Göteborg på grund av inställda tåg, sviter från stormen Simone. Ett otroligt stort tack till Helena Bülow Hube från Fojab Arkitekter som frivilligt tog plats på scen och komponerade en egen presentation till bilder från Passivhuscentrum:

Emrahus_Bulow_Fojab_Arkitekter

Helena Bülow Hübe, Fojab Arkitekter:

Emrahus HelenaBulowHube_FojabArkitekter

Helena Bülow Hübe, en räddare i nöden, Fojab Arkitekter:

Emrahus HelenaBulowHube_Fojab

Fredrik Engdahl från Imtech fick många bra frågor efter sin presentation om tekniken bakom passivhus med ventilations- och värmepumpslösningar. Fredrik berättade bland annat om luftkvaliteten, uppvärmning med ventilationsluft och bullernivån i passivhus:

Emrahus FredrikEngdahl_Imtech (2)

Fredrik Engdahl, Imtech:

Emrahus FredrikEngdalh_Imtech

Efter lunchen tog arkitekt Jan-Åke Andersson från Kreativahus scenen och berättade om passivhus från sin synvinkel. Jan-åke bor själv med sin fru i egenkonstruerat passivhus och berättade om hur det är att bygga, leva och bo i ett passivhus. Frågor från publiken handlade bland annat om vad som bör tänkas på angående fönsterlösningar och vikten av vindslussar i passivhus:Emrahus_JanAke_Andersson_Kreativ

Arkitekt Jan-Åke Andersson, Kreativahus:

Emrahus JanAke_Andersson_Kreativahus

Ljusdesign och tekniklösningar för hemmet sätter pricken över i:et i ett nytt hem och dessa områden svarade Martin Strandquist från Compare-IT, och Anders Bernsson från Lightview, professionellt om. Martin Strandquist, Compare-IT:

Emrahus_CompareIT

Anders Bernsson, Lightview:

Emrahus Anders_Bernsson_Lightview

För att avsluta konferensen och knyta ihop all information som getts under dagen var den sista talaren Natalie Montevert som privat byggt sitt passivhus i Höllviken med Emrahus. Natalie bor med sin familj i ett hus som endast förbrukat 3600 kWh på ett år och detta ville hon gärna berätta om. Natalie svarade opartiskt på praktiska husfrågor så som hur mycket plats tar pannrummet egentligen, måste man vara maskinist för att hantera pannan och är det enkelt att justera värmen? Hon passade även på att krossa klyschorna om att passivhus är mörka hus, har små fönster och kan inte vädras. (Svaret på frågorna var; pannrummet tar knappt någon plats alls och kan enkelt integreras med övrig inredning, nej man måste verkligen inte vara maskinist och det är superenkelt att justera värmen!)

Natalie och familjens passivhus i Höllviken:

Emrahus_Natalie_Montevert

Emrahus_Villa_EcoEko_Hollviken

Passivhus_EcoEko_Höllviken_Emrahus

Efter avslutad konferens erbjöd Emrahus AB en visning av deras passivhusprojekt i Nattljusgården, Häljarp. Här bygger Emrahus en enfamiljsvilla med intressant planlösning som finns att läsa om här. Det var en stor skara som intresserat följde med för att få chans att få ännu större förståelse för byggsystemet och arkitekturen. På plats fanns, förutom representanter från Emrahus, arkitekten Jan-Åke Andersson och Jörgen Dahlgren från Sto, redo att svara på besökarnas frågor.

Åter igen, tack till alla medverkande som, för att använda Helsingborgs Dagblads ord, bidrog till denna succé!

Läs artikeln från HD här:

http://hd.se/landskrona/2013/10/30/succe-for-passivhuskonferens/

För mer information, kontaktuppgifter och annan önskad information hör av er till cecilia@emrahus.se

Tack för denna gång!

Passivhuskonferens-logga

Kommentarer är stängda.

Besöksadress:
Flygeltofta Gård
Häljarp
Postadress:
Box 21
261 22 Landskrona
Tele: 0418 48 60 40
Epost: info@emrahus.se