Emrahus på Facebook Emrahus på Instagram Emrahus TV

Plaza Kök & Bad nr 3 2015

Köket i vår Villa Box pryder omslaget på senaste numret av Plaza Kök & Bad! Det är också ett 7 sidor långt reportage som du kan läsa nedan.

Levande ytor och vackra material

HUSET Modell Lilla Box från Emrahus. (felskrivning av Plaza, husmodellen heter Villa Box) KÖKET Modernt med putsade väggar, betonggolv och svart färgsättning. Designat av Robin Berkhuizen för Emrahus.

Slipade betonggolv, putsade väggar, träbalkar, marmorskivor och mässingskranar. Robin har designat ett kök där materialen och ytorna tillsammans skapar en levande helhet.

Robin Berkhuizen som driver företaget Emrahus har ett brinnande intresse för design, färg och form. När han skulle planera det här köket fanns det därför mycket att tänka på. Och det blev några justeringar innan allt var klart.
– Trots all det inte riktigt blev som jag hade tänkt mig frän början är jag väldigt nöjd. Exempelvis hade jag inte tänkt att marmorskivan skulle gå ner på ena sidan av köksön. Men barplatsen såg lite klen ut så jag valde att låta marmorskivan fungera som täcksida. Jag tycker att det gjorde köksön till mer av en möbel, säger Robin.
Köksön är tre meter lång och 90 centimeter djup och har välplanerade och funktionella underskåp. Alla skap i köket har samma bredd vilket ger et] enhetligt intryck. Marmorskivan är bredare än underskåpen och skapar på så vis plats åt barstolar, där man kan sitta och prata med den som lagar mat. Överlag är materialvalen det som sticker ut.
– Jag tycker verkligen om mässing och valde därför mässingskranar. I kombination med marmorn och de svarta skåpen blir köket mycket elegant enligt mig. Det blir också en snygg kontrast till resten av husets arkitektur, som taket med träbalkar, väggarna i gipsputs och golvet i betong, säger Robin.
Betonggolvet har behandlats med ljummet vatten och stentvål, något som stänger dess porer och gör att golvet är lätt att hålla rent. För att underhålla betonggolvets smutsavvisande yta tipsar Robin om att man bör rengöra det med ljummet vatten och stentvål då och då.
– Jag tycker att golvet känns levande och ger ett rufft och industriellt uttryck som passar till de flesta inredningsstilar, säger Robin.
Som stänkskydd bakom diskhon, vid den väggfasta delen, finns en stor marmorskiva som har samma höjd som överskåpen vilket ger ett symmetriskt uttryck. I den vasken kan disk gömmas undan efter maten om man inte orkar ta tag i den direkt. På så sätt kan man alltid hålla köksön ren. Det som ställs vid den väggfasta delen syns nämligen varken från matplats eller soffdel, så gästerna slipper därmed se stökigheten bakom
kulisserna.
– Man lär sig mycket på att rita kök. Jag är i full gång med att rita upp ett kök till vår nya kontorslokal. Det roliga är att man kommer på nya lösningar hela tiden, säger Robin.

emrahus i plaza
LEVANDE VÄGGAR. Innerväggarna består av uppmurade lecablock som har fått ett lager med l0 cm gipsputs. Ytan blir levande och är lätt att laga och måla över. Rullvagn, skärbräda och ljusstake från House Doctor. Vas från Pepe Heykoop. Brödrost från Dualit och koppar och kanna från Army Original.
SVART EK. Köksön i svart ek är på tre meter och rymmer både förvaring, sittplats, avställningsyta, spishäll och vask. Gryta och svart skål är lergods från Colombia/Karott.se. Pallar från Ilva och lampor från Bauhaus. Korgen är köpt på Fritsla tyglager. Mellan högskåpen finns en marmorskiva som fungerar som stänkskydd och binder samman köket, så även köksön har en bänkskiva i marmor.

emrahus i plaza
MARMORKLÄTT. Köket är luftigt och praktiskt utformat med köksö med underskåp. Eldstad från Eurofire.se.

emrahus i plaza
LACKERAT BORD. Matbordet är ett loppisfynd som har lämnats in på lackering.
ANNORLUNDA TAK. Takreglarna brukar vanligtvis ligga innanför innertaket, men här ligger de under innertaket. Köksön har integrerad spishäll och diskmaskin från Siemens. Skåpen 60 cm breda och 90 cm djupa. Förkläde från Linum.

emrahus i plaza
NEUTRALER. Våg och vattenflaskor från Nicolas Vahé. Skärbrädor i marmor och glasbruk med mässingskanter, House Doctor. Skärbrädor i trä, Af Swedala.
MÄSSING. Robin tycker att mässing är vackert och valde därför en blandare i det materialet. Harljusstaken är från Oscar & Clothilde.

emrahus i plaza
BETONG. Betonggolvet är bottenplattan som är slipad åtta gånger, polerad och sedan behandlad med ljummet vatten och stentvål.

______________________________________________

Text och styling: Anna Truelsen
Foto: Jonas Lundberg

Kommentarer är stängda.

Besöksadress:
Flygeltofta Gård
Häljarp
Postadress:
Box 21
261 22 Landskrona
Tele: 0418 48 60 40
Epost: info@emrahus.se