Emrahus på Facebook Emrahus på Instagram Emrahus TV

Sköna hem nr 12 2014

I Oktober visade Emrahus VD Robin Berkhuizen upp sitt hem i Sköna hem. Nedan kan du läsa reportaget i sin helhet.

Stall med extra allt

Vedstopelfond i sovrummet. Tunnelbrasa i betongtrappan. Robin och Katarina blåste ur ett skånskt stall och förverkligade sin ekosmarta designdröm.
Huset ligger några kilometer öster om Landskrona, mellan två rapsfält. Det är ett gammalt stall från1800-talet, som tillhört klockaregården i Örja kyrkby. När Robin Berkhuizen och Katarina Jönsson tog över rev de ut allt, bara de murade ytterväggarna fick stå kvar.
– Vi stod med fötterna i lera och tittade rakt upp i himlen, säger Robin.
Men inuti det tomma skalet växte 170 nya kvadratmeter fram. När man kommer in i huset breder vardagsrum, kök och matplats ut sig på var sida om den murade trappan till övervåningen. Det första blicken landar på i köket är kopparfläkten.
– Vi ville ha en fläkt som passade in i vårt kök, men hittade ingen. Alla köksfläktar kändes för moderna, vi ville ha något mer nistikt. Något med känsla, säger Robin.

– Jag är löjligt förtjust i koppar och mässing, så jag ritade om en vanlig Ikeafläkt. En plåtslagare klädde den i koppar och sidorna fick enkla rostfria skenor där vi hänger redskap.
När rörmokaren byggde ihop värmesystemet, hängde Robin över hans axel och trånade över alla fina kopparrör.
– Det var då jag kom på idén att kopparrör skulle bli den perfekta inredningen i vår walkincloset. Inte särskilt komplicerat, om man har en tålmodig rörmokare.
Robin Berkhuizen är vd för passivhustillverkaren Emrahus, så naturligtvis var energitänket viktigt.
– Vi vill kunna förmedla energismarta hus med charm, putsade väggar, målad råspont, grovhuggna bjälkar och återvunnet tegel. Det går att få ett energismart hus och samtidigt behålla den gamla charm som så många jagar i renoveringsobjekt, säger han.
De köpte huset 2013, egentligen i spekulationssyfte. Men efterhand som den nya insidan växte fram blev det alltmer självklart att de själva skulle flytta in med sina döttrar, tre och sex år.

Rubin har lagt mycket energi på detaljer. Betongplattan på nedervåningen har diamatslipats åtta gånger och är silkeslen. Innerdörrarna har han själv ritat och fått tillverkat av en vän som är möbelsnickare.
– Betonggolvet är väldigt slitstarkt och smuts syns nästan inte alls.
Katarina och Robin saknade en öppen spis i sitt tidigare hus.
– Öppen spis är nästan självklart i vårt tidvis mörka, kalla klimat. Vi ville kunna se spisen från alla rum på nedervåningen, och med en “tunnelbrasa” under trappan gick det. Det var då idén om en murad stor trappa föddes. Den fungerar som en stor värmeackumulator. När vi eldar på kvällen är trappan fortfarande varm morgonen efter när man tassar ner till köket. Vi fick specialbygga skorstenen för att slippa ha den mitt i trappan.
Robin beskriver inredningen som en lantligt industriell mix.

– Jag gillar det råa, industriella, och Katarina är mer för det lantligt romantiska. Mixen blir härlig, det är det som gör vårt hem till vårt. Inredning måste vara trivsam för ögat, jag sätter ofta utseende före funktion!
Mycket inspiration hämtar Robin från butiker, hotell och restauranger utomlands, där man vågar ta ut svängarna. Familjens badrum, inrett med vackra stilmöbler och textilier, har en tydlig medelhavskänsla. Ett självklart blickfång är väggen bakom badkaret, skapat av Robin av överblivna kakelplattor.
– Vi lade ut plattorna som ett pussel på golvet, jag ville bli hundra procent nöjd med mönsterbilden. Det tog sin lilla tid.

Det forna stallet är i dag tillbyggt och kompletterat med gästhus och ett japanskt utomhusspa. Centerpiece ute på gården blev det stora äppelträdet, med cirkelformad plattsättning runtom.
– Vi ville förmedla känslan av att sitta på ett litet torg i en slår italiensk by. När sommarvärmen slår till är det underbart att njuta under trädet med en svalkande
drink.


Med en specialbyggd skorsten kunde den öppna spisen placeras mitt i huset – att avnjutas från såväl vardagsrum som kök och matplats. Tv:n är infälld i en murad nisch. I förgrunden Yngve Ekströms karmstolar Arka, från Stolab. Betongbordet har Robin själv tillverkat.

Vedförvaringen är placerad framför den glasade väggen till gästrummet. En fin detalj såväl ute som inne.


Det stora öppna köket från Canadaköket ger huset en rustik, lantlig känsla. Väggen är uppmurad med tegel från ett gammalt uthus som tidigare stod på tomten. Köksfläkten var från början en rostfri fläkt, nu inklädd i koppar. Barpallar från Qvesarums byggnadsvård. Lampor vid diskbänken, House doctor.


I badrummet har en av väggarna smyckats med återvunna kakel- och klinkerplattor. Ett projekt som Robin är extra stolt över. Badkaret är från Schönberg och mattan från House doctor.

Skänken är ett blocketfynd som lackerats om och fått nya knoppar. Ny fungerar den som kommod i badrummet.


Vedförvaringen utanför den glasade gavelväggen ger värme åt de hårda materialen i gästrummet. Sänggavel från Ikea och sänglampor, Granit. Tavlan har morfar Piet Berkhuizen målat.

Trappräcket är tillverkat av svart utomhusstänsel. Lampor från Madam Stoltz.


I parets sovrum är det öppet till nock vilket ger en härlig rymd. Vit puts, obehandlat tegel och vitlaserade takbjälkar ger fina kontraster.

Sköna hem nr 12 2014.
Text: Sofie Börjesson.
Foto: Daniella Witte

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 + 17 =

Besöksadress:
Flygeltofta Gård
Häljarp
Postadress:
Box 21
261 22 Landskrona
Tele: 0418 48 60 40
Epost: info@emrahus.se