Emrahus på Facebook Emrahus på Instagram Emrahus TV

Vakre Hjem & Interiør nr 2 2015

I det senaste numret av Vakre Hjem är det ett hela åtta sidor långt reportage om köket i vår Villa Box i Häljarp.

Røft, rått, elegant & lukseriøst

Med pussede vegger og betonggulv som base fikk kjøkkenet en dramatisk fargesetting i svart. Marmor og messing løfter det enda et nivå og gir rommet en følelse av luksus og eleganse.

HVEM? Robin Berkhuizen, driver firmaet emrahus.se
HVA? Husmodellen Lilla Box. Kjøkken fra HTH
IG @robinberkhuizen

Robin Berkhuizen driver firmaet Emrahus som bygger passivhus og nullenergihus i ulike utførelser, alt fra runde hus med mulighet for takterrasse med vinterhage, til vinkelhus og kassehus. Det som utmerker seg ved husene er at de er energibesparende og at alle hustypene har et personlig uttrykk. Rett utenfor Landskrona, i byen Häljarp har Emrahus ett av sine visningshus, husmodellen Box, som også brukes som firmaets kontor.
Robin har en brennende interesse for design, farge og form, ulike strukturer og hva som passer godt sammen, motpoler og kontraster, så da han skulle planlegge kjøkkenet var det mye å tenke på. Først var planen å plassere komfyren mellom de to høyskapene, siden tanken var at øya skulle være frittstående, som et møbel. Ettersom rommet har åpen planløsning hvor både kjøkkendel, spiseplass og stue skulle få plass, gjaldt det å planlegge best mulig.
– I denne husmodellen plasserer mange kjøkkenet der vinduene er lave, har spiseplassen der jeg har kjøkkenet og stuedelen ved de store vinduene. Da jeg fikk sjansen til å planlegge dette huset valgte jeg å ha spiseplassen ved vinduet for å kunne nyte av lyset som strekker seg over hele rommets bredde. Kjøkkenøya skulle fungere som et slags skydd mot innsyn fra stuedelen som jeg har plassert ved de lave vinduene. Bor man et sted man har mye innsyn synes jeg dette er den beste løsningen, siden man ofte vil være mer privat i stuen enn i spisestuen, sier Robin.

Dessverre ble ikke plasseringen av komfyr og vifte godkjent på grunn av svenske sikkerhetsregler som sier at man må ha en vask ved siden av komfyren. Robin måtte tenke nytt og plasserte heller komfyren i kjøkkenøya.
– Til tross for at det ikke ble akkurat som jeg hade tenkt, så ble det allikevel veldig bra. Til å begynne med hadde jeg ikke tenkt at marmorskiven skulle gå ned på den ene siden, men barplassen så for kjedelig ut så jeg valgte å la den fungere som en dekkside. Hele øya fikk da en mer eksklusiv følelse og ble mer som et møbel. Jeg er en ”sucker” etter messing og valgte messingkraner fra Tapwell. Jeg synes kranene løfter hele kjøkkenet, og i kombinasjon med marmor og de svarte skapene blir hele rommet veldig elegant. Det ble en vakker kontrast til resten av husets arkitektur, der veggene med gipspuss, gulvet i betong og taket med bjelker og lys pigmentering har et såpass røft uttrykk at det nesten kan gi en følelse av at huset ikke er ferdig. Når kjøkkenet så fikk et eksklusivt touch, smeltet alle elementene sammen og det ble en veldig bra helhet, sier Robin.
Kjøkkenøya er 3 meter lang, 90 centimeter dyp og har underskap som er 60 ganger 60. Skapene er nøye planlgt og funksjonelle og gir et vakkert og helhetlig uttrykk siden alle har samme bredde. Skapene rommer alt fra oppvaskmaskin til oppbevaring. Marmorplaten er bredere enn underskapene og skaper på den måten en barløsning hvor man kan sitte og snakke med kokken mens maten tilberedes. Den venstre siden av øya har fått grunnere skap, siden man ikke hadde behov for å bruke hele siden til barløsningen.

Som beskyttelse mot vannsøl over vasken er det en stor marmorskive i samme høyde som overskapene for å gi et symetrisk uttrykk. Vasken fyller em meget bra funksjon der oppvask kan gjemmes unna etter maten om man ikke orker å ta seg av den med en gang. På det viset kan man alltid holde kjøkkenøya ren og gjemme unna gryter og diverse mellom høyskapene da man ikke ser det verken fra spiseplassen eller stuen.
– Man lærer mye ved å tegne et kjøkken og i disse dagene flytter vi siden huset er solgt. Og jeg er i full gang med å tegne et nytt kjøkken i de nye lokalene. Det morsomme er at man kommer på nye løsninger hele tiden, sier Robin.

Det vakre betonggulveet er husets fundament som er slipt åtte ganger med alt fra grovt til fint sandpapir. Steinene som er synlige er brukt for å fylle ut og gjøre det rimeligere enn å støpe hele platen i betong. Gulvet er deretter behandlet med såpevann for å lukke porene i betongen og gjøre det enkelt å holde rent. Det bør gjøres jevning for å opprettholde den vannavvisende hinnen.
– Gulvet gir et levende, røft og industrielt uttrykk som passer til de fleste stiler, sier Robin.

______________________________________________

AV: Anna Truelsen
FOTO: Jonas Lundberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 − 8 =

Besöksadress:
Flygeltofta Gård
Häljarp
Postadress:
Box 21
261 22 Landskrona
Tele: 0418 48 60 40
Epost: info@emrahus.se