Emrahus på Facebook Emrahus på Instagram Emrahus TV

Vanliga frågor

Här svarar vi på vanliga frågor vi får om passivhus. Om du inte hittar svaret på din fråga här så skicka ett mail till info@emrahus.se.

 

Varför bygga passivhus?
Svar: En av våra mest vanliga frågor. I dag, när tekniken är så välbeprövad och välutvecklad, finns det ingen anledning att bygga någonting annat. Bygger du ett passivhus är du garanterad den energieffektivaste lösningen som finns. Dessutom är passivhus en klassificering du bara får använda om du följer de krav som ställs. Jämför t.ex. med ”lågenergihus” som vem som helst kan använda. Att bygga ett passivhus innebär att du gör dig själv och miljön en rejäl tjänst. De låga driftskostnaderna är bara ett trevligt resultat av många; du får även ett betydligt friskare och skönare inomhusklimat utan kallras, ingen risk för sjukdomar i huset, gedigna väggar med djupa fönsternischer, högre andrahandsvärde och du står rustad inför framtidens krav. Vill du t.ex. i framtiden producera din egen energi och bli självförsörjande så är ett passivhus en förutsättning. Vi erbjuder också en lösning på detta redan idag.

Hur lång är pay off-tiden på ett passivhus?
Svar: Det är svårt att säga eftersom det är många faktorer som inverkar. Passivhuscentrum har gjort en sammanställning som visar att ett passivhus kan vara ca. 8-10% dyrare i investering och fortfarande ha en lägre boendekostnad från första dagen. På 70-talet rekommenderade man t.ex. inte att installera 3-glasfönster eftersom pay off-tiden blev oöverskådligt lång. Det skrattar vi åt idag. Husen kommer dessutom att ha ett högt andrahandsvärde då de låga driftskostnaderna för just ditt hus också finns på papper mer än bara i vår energikalkyl.

faq
Är passivhustekniken beprövad?
Svar: JA! Den är mycket väl beprövad. Vi i Sverige ligger långt efter på detta område vilket känns trist. En stor anledning till detta måste nog tillskrivas den svårförändrade branschen och den stora trähusindustrin. I Tyskland och Holland t.ex. så är passivhusbyggandet självklart och långt framskridet. Ett passivhus är dessutom det idag kanske mest välgenomlysta, välgenomtänkta och begrundade byggfenomenet vi har. Inte bara råder det en rigorös kontroll inför att ett hus skall byggas, under bygget och efter bygget, utan hela branschens och alla experters ögon vilar på processen. Det finns många myter om passivhus och en av dem är att det ligger på gränsen att klara våra värmebehov och att en köldknäpp kan fördärva ditt inomhusklimat. Så är det naturligtvis inte!  Du lever och bor precis som vanligt i ett passivhus. Vanliga bieffekter är dock att du sänker temperaturen ett par grader då du inte längre har kallras i huset och att du kan bli lite extra sparsam med övrig energi nu när dina driftskostnader sjunker så drastiskt.

Vad kostar era passivhuscertifierade LSS-boenden? Kan man få pris per kvm?
Svar: Självklart kan ni få kvadratmeterpris. Kontakta oss så hjälper vi er med en beräkning. Här kan ni se våra LSS-typhus.

Hur lång tid tar det innan jag kan flytta in?
Svar: Byggtiden för ett LSS-boende är ca 7-9 månader och för en villa ca 6 månader. Men det tar längre tid än så innan det är klart för inflyttning. Vissa av dessa tider styr vi inte över. Bygglovshanteringen varierar men är generellt 10 veckor. Lägg där till projektering, samråd och utsättning som tar ca. 3-4 veckor. Sedan finns det flera andra faktorer som spelar in; grannar kan överklaga, kommunen kan anse att du inte följer detaljplanen mm. Du kan hjälpa dig själv genom att ta reda på vad som gäller i just din kommun när det handlar om tider och regler. Att beställa en nybyggnadskarta över just din tomt från kommunen snabbar också på processen.

Kan man få huset med puts-, trä- eller tegelfasad?

Svar: Givetvis kan du välja en puts-, trä- eller tegelfasad. Men du bör tänka på att i grundpriset ingår alltid putsad fasad, om inget annat meddelats.

anbudsförfrågan

Besöksadress:
Flygeltofta Gård
Häljarp
Postadress:
Box 21
261 22 Landskrona
Tele: 0418 48 60 40
Epost: info@emrahus.se