Att leva i ett Emrahem med FÖRVÄRVAD HJÄRNSKADA

Personliga förutsättningar

Alla våra lägenheter kan utrustas med kloka hjälpmedel som vi kan anpassa efter individuella behov och förutsättningar.

Med hjälp av knappar med tydliga piktogram kan en boende välja att exempelvis använda köket eller äta. När man trycker på äta-mat-knappen så dämpar det belysningen i övriga lägenheten för att skapa ro och fokus under måltiden.

Nattetid kan man trycka på gå-på-toaletten-knappen. Då tänds belysningen i badrummet, något dämpat för att inte lysa för starkt, och hjälper den boende att orientera sig och hitta till toaletten.

Alla lägenheter är utformade med två ingångar. Ingången utifrån kan stärka självständigheten hos boende som vill kunna exempelvis ta emot gäster själv.

Ljuset har visat sig ha stor effekt på hur vi mår. Därför har lägenheterna en allmänbelysning som anpassar sig automatiskt efter dagsljuset för bästa möjliga inomhusljus och välmående.

Planlösning & tillgänglighet

Alla Emrahem är byggda med utökad tillgänglighet – det betyder att korridorer och övriga utrymmen är extra stora. Det gör att man kan bo kvar hela livet även om ens fysiska förutsättningar ändras.

Våra planlösningar är framtagna tillsammans med psykologer och personal. Ingen av lägenheterna har en trång hall – hallen är i stället en del av vardagsrummet och markeras genom avvikande golvmaterial. Vi har två ingångar till varje rum och har tagit bort alla trånga utrymmen.

Vi har tagit fram en planlösning där olika platser i lägenheten är ämnade för olika aktiviteter. Det finns utrymme för umgänge, avslappning och matplats.

Trygghet

Planlösningarna är framtagna tillsammans med psykologer för att skapa trygghet. Genom att exempelvis markera ut en hall genom avvikande golvmaterial (istället för en trång hall med väggar) så bygger vi in trygghet för de boende som blir stressade av att ha andra människor för nära inpå men samtidigt behöver hjälp vid på- och avklädning i hallen.

Med hjälp av ett passersystem så kan obehöriga inte komma in och personalen kan via video se vem som ringer på dörren.

Inomhusklimat

Eftersom vi bygger våra hus som passivhus filtrerar ventilationssystemet inomhusluften. Det gör den väldigt ren och därmed också fri från pollen och avgaser.

Eftersom ventilationen är bättre än i vanliga hus gör den hälsosamma inomhusluften att boende och personal blir både friskare och piggare.

Hemtrevligt

För att skapa en riktig hemkänsla så har vi dolt alla ventilationssystem och sprinklers. Alla fasta administrativa verktyg som scheman och liknande har vi utformat för att på ett naturligt sätt passa in i miljön.

 

 

 

 

Vissa personer med förvärvad hjärnskada kan uppleva likheter med personer med autism. Läs gärna mer detaljerad information om Hur det är att leva med autism i ett Emrahem.

8 frågor

att ställa när

du flyttar till

ett LSS-hem!

Bo Hejlskov Eelvén

Psykologen Bo Hejlskov Elvén tipsar:

8 frågor att ställa när du flyttar
till ett LSS-hem!

Klicka för att ladda ner