Emrahus senaste LSS-boende har utsetts till Årets Bygge 2023 inom kategorin samhällsfastigheter. Det meddelades under gårdagen på Årets Bygge-galan. Byggnaden är det första LSS-boendet som har vunnit utmärkelsen. Det är tidningen Byggindustrin som varje år anordnar den prestigefyllda tävlingen Årets Bygge. I år var det 94 projekt som skickades in för bedömning, varav 18 inom […]

Emrahus senaste LSS-boende har utsetts till Årets Bygge 2023 inom kategorin samhällsfastigheter. Det meddelades under gårdagen på Årets Bygge-galan. Byggnaden är det första LSS-boendet som har vunnit utmärkelsen.

Det är tidningen Byggindustrin som varje år anordnar den prestigefyllda tävlingen Årets Bygge. I år var det 94 projekt som skickades in för bedömning, varav 18 inom kategorin samhällsfastigheter. När finalisterna meddelades stod det klart att Emrahus LSS-boende tävlade mot ett vårdboende i Rinkeby och ett kombinerat kontor- och badhus i Solna.

Vinnarna presenterades vid prisceremonin på Sergels Hub i Stockholm, där Emrahus till slut stod som vinnare i kategorin samhällsfastigheter.

– För en liten, nischad aktör som oss betyder det här jättemycket. Det är ett bevis på att det finns en kvalitet i det vi bygger som är utöver det vanliga. Och att ett LSS-boende kan vinna ett exklusivt pris som detta skickar en viktig signal till samhällsbyggnadssektorn, säger Robin Berkhuizen, VD på Emrahus.

Emrahus har byggt över 20 LSS-boenden runtom i Sverige, med pågående projekt i Funäsdalen, Motala, Göteborg, Oskarshamn och Östersund.

Fakta om projektet

LSS-boendet i Landskrona är en banbrytande byggnad på flera sätt. Det är den första byggnaden någonsin med en dubbel certifiering som passivhus (PHI) och miljöbyggnad guld. Utöver det är det Sveriges första LSS-boende som är försedd med belysningssystemet Human Centric Lighting – belysning som efterliknar en vårdag i färgtemperatur och ljusstyrka.

Byggnadens utformning är också speciell, med ett gruppboende på bottenplan och serviceboende på ovanvåningen. I gruppboendet bor personer med ett större behov av stöd i vardagen, medan de som bor i serviceboendet klara sig själva i större utsträckning. På så vis kan de boende eventuellt göra en autonomikarriär och flytta från gruppbostaden till servicebostaden.

Att huset byggs som passivhus innebär att boendet har en beräknad elförbrukning på 50 kWh/m2, jämfört med 100 kWh/m2 i ett genomsnittligt flerbostadshus av samma storlek. Alla material och lösningar har undersökts för att undvika utfasningsämnen och höga emissioner samtidigt som de övergripande kraven på energi och komfort nås.

Boendet håller en hög arkitektonisk nivå, med en fasad i bränt tegel och detaljer i mässing samt ett vackert, diamantformat sedumtak. Det är byggt med en radhuslänga i samma stil precis intill, med gemensamma utemiljöer mellan de två husen. På så sätt har byggnaden fått ett sammanhang och möjligheter för social integrering i området har förstärkts.

Presskontakt

Mikaela Bjarve

Kommunikatör

mikaela@emrahus.se

072 - 968 39 99