LSS-specialisten Emrahus tar hem ännu ett pris för sitt projekt i Borstahusen, Landskrona. Grupp- och serviceboendet, som även vunnit Årets Bygge 2023 i kategorin samhällsfastigheter, har rönt stor uppmärksamhet för sina arkitektoniska kvaliteter och energismarta konstruktion. Priset delades ut på galan Sweden Green Building Awards, arrangerat av Sweden Green Building Council, under torsdagskvällen.

LSS-specialisten Emrahus tar hem ännu ett pris för sitt projekt i Borstahusen, Landskrona. Grupp- och serviceboendet, som även vunnit Årets Bygge 2023 i kategorin samhällsfastigheter, har rönt stor uppmärksamhet för sina arkitektoniska kvaliteter och energismarta konstruktion. Priset delades ut på galan Sweden Green Building Awards, arrangerat av Sweden Green Building Council, under torsdagskvällen.

Emrahus, som är helt specialiserade på att rita och bygga LSS-boenden, färdigställde projektet i Landskrona precis efter årsskiftet 2023. Huset är byggt i två plan och är certifierat som både passivhus (enligt den tuffa internationella standarden) och Miljöbyggnad Guld. Emrahus äger och förvaltar fastigheten, men det är Landskrona stad som driver verksamheten i boendet.

På plats för att ta emot priset var Robin Berkhuizen, VD på Emrahus, samt arkitekten och hållbarhetsexperten Anders Linde. Emrahus var en av två finalister; motståndaren var e-handelsföretaget Mathem.

– Jag är lite överväldigad. Är man finalist tillsammans med en så stor och väletablerad aktör som Mathem så förväntar man sig inte riktigt att vinna. Deras projekt ligger ju också i framkant. Jag är så glad att Sweden Green Building Council har sett och förstått det här husets värde, precis som Byggindustrin gjorde när de utnämnde oss till Årets Bygge i vår kategori, säger Robin Berkhuizen.

Huset i Landskrona var det första LSS-boendet som någonsin vunnit pris i Årets Bygge, och blir nu det första LSS-boendet att få utmärkelsen Årets Miljöbyggnad. Det är också den byggnad som är först i Sverige med att uppnå kraven för både passivhus och Miljöbyggnad Guld, två certifieringar som båda sätter stora krav på hållbarhet och inomhusmiljö.

– Det blev mycket jobb för att klara kraven i båda certifieringarna men de funkar bra att kombinera. Man får en byggnad som har väldigt låg påverkan på klimatet, med hållbara material och låg energiförbrukning. Men det viktigaste för oss är egentligen att vi fått till ett riktigt bra inomhusklimat genom att bygga på det här sättet. Det är jättekul att vi får det här priset som ett kvitto på att det vi gjort är bra och värdefullt, säger Anders Linde.

Emrahus har i dagsläget byggt 27 LSS-boenden runt om i landet, med ett flertal i produktion. Projektet i Landskrona är deras flaggskepp.

Fakta

LSS-boende, eller BmSS (Bostad med Särskilt Service), är en av de insatser som personer med funktionsnedsättning kan vara berättigade till enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det är en anpassad bostad med tillhörande personal, ofta i ett flerbostadshus med omkring sex lägenheter. Det finns två sorter: gruppbostad och servicebostad. I en gruppbostad finns personal på plats dygnet runt, i en servicebostad kan personal tillkallas vid behov.

Boendet i Landskrona är byggt i två plan med en gruppbostad på bottenvåningen och en servicebostad på ovanvåningen. Huset har en tegelfasad med detaljer i mässing och ett vackert sedumtak vars form har gett boendet smeknamnet ”den gröna diamanten”. För att uppnå passivhusstandard är huset ovanligt tätt, med tjocka väggar och rejäla innerdörrar. Tillsammans med ett avancerat ventilationssystem blir det här en energieffektiv konstruktion som ger en väldigt hög luftkvalitet och tysta lägenheter.

Boendet är utrustat med Human Centric Lighting, ett belysningssystem som efterliknar dagsljuset under en typisk vårdag.

Om Emrahus

Emrahus bygger kloka och schyssta LSS-hem framtagna med hjälp av några av landets främsta experter. Vi har tänkt till både en och fem gånger extra för att kunna bygga framtidens bostäder. Våra LSS-hem har inte bara tagit hänsyn till fysisk tillgänglighet utan har även ett stort fokus på ljud, ljus och lösningar som gör varje hem kognitivt tillgängligt vilket minskar stress och konflikter. Emrahus resa började redan 2007 som en husleverantör med fokus på energieffektiva och väldesignade villor. All kunskap om hur man skapar ett hem har vi sedan tagit med oss in i arbetet med LSS-hemmen. 2014 blev vårt första LSS-hem certifierat enligt den internationella standarden, vilket gör det till Sveriges första passivhuscertifierade LSS-boende. Emrahus ambition är inte att bli störst – vi brinner för att vara bäst på LSS-hem. Vi ska alltid jobba nära boende, personal och kloka experter för att hela tiden ligga i framkant när det gäller att utveckla genomtänkta och energisnåla LSS-hem med den boende i fokus.

Presskontakt

Mikaela Bjarve

Kommunikatör

mikaela@emrahus.se

072 - 968 39 99