Ett nytt LSS-boende kommer snart börja växa fram i Skogome. På måndagen togs nämligen ett första spadtag på tomten där bygget av ett barn- och ungdomsboende nu ska inledas.

En bild som visar person, utomhus, klädsel, gräs

Automatiskt genererad beskrivning

Carl Lidbeck (Emrahus), Rasmus Hansson (Tommy Byggare), Maria Seth och Peter Andrén (Hemma Omsorg) tar det första ceremoniella spadtaget.

 

Boendet har fem rum där barn och unga som faller inom LSS, lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade, alltså kommer att bo. De som ska bo här kommer vara mellan 13-17 år och har ett stödbehov som inte kan tillgodoses till fullo i hemmet.

 

Boendet byggs av Landskronabaserade Emrahus tillsammans med Kungsbacka Bygg & Betong samt Tommy Byggare. Hemma Omsorg kommer att driva verksamheten när boendet står klart till sommaren nästa år.

 

– Det här är ett boende som är grundat på erfarenheter av vad målgruppen behöver. Vi ser fram emot att få ett boende som motsvarar barnens behov. Vi vet vikten av en anpassad fysisk miljö och vi tror de ska trivas bra här, säger Maria Seth, kvalitetschef på Hemma Omsorg.

 

Förutom fem rum fördelat på två våningar finns också ett fyra badrum, kök, vardagsrum, tvättstuga och utrymmen för personalen. För Emrahus del, som byggt runt 30 LSS-bostäder runtom i ladet, blir detta det fjärde barn- och ungdomsboendet och första gången man bygger just detta typhuset. Boendet är baserade på ett koncept där kognitiv tillgänglighet står i fokus. Aspekter som ljud, ljus och färger är därför viktiga.

 

Nu inleds markarbeten och tills vecka 27 ska det finnas en färdig platta. Efter byggsemestern påbörjas sedan själva byggnationen då man börjar resa väggar. 

 

– Det känns fantastiskt kul att få bygga detta, det är ett vackert hus som kommer bli inbäddat i skogsdungen. Jag tror barnen kommer trivas i den här härliga miljön där vi ska bevara och ta tillvara så mycket vi kan på allt grönt på tomten, säger Martin Björne som är projektledare på Emrahus.

 

 

En bild som visar byggnad, utomhus, hus, gräs

Automatiskt genererad beskrivning

Illustration på hur boendet kommer att se ut.

Om Emrahus barn- och ungdomsboenden

Emrahus koncept bygger på att skapa boenden som är kognitivt och fysiskt tillgängliga utan att kompromissa på de mjuka värdena som ger huset en hemlik känsla. De har tagit fram sina barn- och ungdomsboenden i samarbete med experter inom psykologi, neurodesign och arkitektur. Allt från planlösning och material till färgvalen i de gemensamma utrymmena är designat för att skapa ett så lugnt, harmoniskt och tryggt hus som möjligt. Tanken är att boendet ska ge bästa möjliga förutsättningar för barn och personal, och att det ska kännas som ett riktigt hem – utan institutionella markörer.

Presskontakt

Mikaela Bjarve

Kommunikatör

mikaela@emrahus.se

072 - 968 39 99