Göteborg har ett stort underskott av LSS-bostäder. Nu ska två nya och moderna boenden byggstartas i Gunnilse, med LSS-specialisten Emrahus som byggherre. I torsdags var det dags för ett första spadtag och ett aningen mindre traditionellt första släggslag. Medianväntetiden för ett LSS-boende i Göteborg var 14 månader under 2020 och kommunen har enligt Boverkets senaste […]

Göteborg har ett stort underskott av LSS-bostäder. Nu ska två nya och moderna boenden byggstartas i Gunnilse, med LSS-specialisten Emrahus som byggherre. I torsdags var det dags för ett första spadtag och ett aningen mindre traditionellt första släggslag.

Medianväntetiden för ett LSS-boende i Göteborg var 14 månader under 2020 och kommunen har enligt Boverkets senaste undersökning fortfarande ett underskott på boenden. De nya boendena, som båda är en del av ett samarbete mellan Emrahus och Fideli Omsorg, kommer hjälpa till att korta ner kön för de som väntar på en bostad.

­– Äntligen är vi i gång! Det känns fantastiskt. Vi har haft en lång och bra dialog med Göteborgs stad som visat mycket intresse för projektet. Det känns väldigt positivt att vi har ett så bra samarbete och kan hjälpa dem med nya och moderna boenden för människor i behovplatser, säger David Eller, verksamhetsansvarig på Fideli Omsorg.

Emrahus har specialiserat sig på att konceptutveckla, bygga och förvalta kognitivt tillgängliga LSS-boenden. Samtliga av deras boenden byggs som passivhus, med en elförbrukning som är hälften så hög som i vanliga flerbostadshus av samma storlek, och byggs med hållbara material.

– Det känns otroligt kul att vi kan börja bygga dessa två boenden nu. Vi har filat på vår byggprocess i många år så vi kan bygga riktigt snabbt utan att tumma ett uns på kvaliteten. Jag känner mig väldigt stolt över de här husen som kommer erbjuda en fin boendemiljö för hyresgästerna och en fantastisk arbetsplats för personalen, säger Robin Berkhuizen, VD på Emrahus.

Husen uppförs på Lövkullen och Gråbackavägen. På tomten på Gråbackavägen står i dag några förfallna byggnader som ska rivas innan byggnationen kan komma i gång. Martin Björne är projektledare för Gråbackavägens LSS-boende och gjorde ett ceremoniellt första släggslag tillsammans med Robin Berkhuizen och David Eller.

– Det är ju kul att göra något annat än ett vanligt första spadtag. Det blir lite extra symboliskt också, eftersom vi försöker tänka utanför boxen och hitta nya, smartare sätt att göra saker på, säger Martin.

De nya boendena är definitivt nytänkande. Planlösning, färger och materialval är samtliga resultatet av flera års forskning och utveckling tillsammans med bland annat psykologer, arbetsterapeuter och personal. Belysningen i boendena kommer vara Human Centric Lighting – på svenska känt som dygnsrytmsbelysning – och båda husen kommer vara utrustade med det digitala verksamhetsstödet Boet.

Presskontakt

Mikaela Bjarve

Kommunikatör

mikaela@emrahus.se

072 - 968 39 99

Fredrik Ahlberg

Kommunikatör

fredrik@emrahus.se

072 - 338 01 01