I flera år har projektet Funktionshinderbanan träffat olika människor för att prata om bristen på LSS-bostäder i Sverige och motarbeta den utbredda okunskapen som finns kring den här stödinsatsen. Dessa möten har över tid genererat en uppsjö av material. Nu har Funktionshinderbanan samlat ihop allting och lanserat en ny verktygslåda proppfull med information och inspiration för alla som arbetar med eller berörs av LSS.

När entreprenören Robin Berkhuizen och psykologen Bo Hejlskov Elvén lanserade Funktionshinderbanan var det på grund av en protestlista. Bakgrunden var att Robin planerade att bygga ett LSS-boende i stationsorten Kattarp, utanför Helsingborg, med sitt företag Emrahus. Grannarna organiserade sig och kontaktade kommunen.

Protestlistan hade ett tydligt budskap: om Emrahus tilläts bygga ett LSS-boende i Kattarp, skulle området få lika dåligt rykte som på 90-talet.

Det var då Bandidos hade sitt högkvarter i Kattarp. Och låg i krig med Hell’s Angels.

Robin insåg att det fanns en stor och rent av farlig okunskap kring LSS-boenden i Sverige och började ge sig ut på årliga, tre veckor långa cykelturer genom landet. Tillsammans med olika medcyklister pratade han med så många människor som möjligt om vad LSS-boenden är och varför vi behöver fler av dem. Till sin hjälp hade han Bo Hejlskov Elvén, expert på lågaffektivt bemötande och författare till flera böcker om kognitiva funktionsnedsättningar.

– Både Bo och jag förstår hur viktigt det är att ta tag i bristen på LSS-boenden och att bygga boenden som håller en hög kvalitet. Det är människors hem vi pratar om, och dessutom människor som påverkas mycket mer av sin närmiljö än gemene man. Ett stort problem är att det finns många som inte förstår vad ett LSS-boende är och vem som bor i den, samt en okunskap om hur utbredd bristen är. Det ville vi göra något åt, säger Robin.

Under åren som följde tog Funktionshinderbanan olika former, men alltid med samma fokus: att sprida kunskap. Projektet har varit vilande sedan pandemin, men återvänder nu i en ny form. Alla samtal och all kunskap som Funktionshinderbanan har genererat har nu sammanställts till en webbaserad verktygslåda. Här kan besökare filtrera fram information om ämnen som arbetskläder, belysning eller kommunpolitik. Poddavsnitt, korta filmer och artiklar samsas på samma plats, redo att inge kunskap på det sätt som mottagaren föredrar.

I Kattarp fick LSS-boendet byggas trots grannarnas protester. Något försämrat rykte har inte märkts av, och i efterhand har grannarna varit väldigt nöjda med etableringen. Det visar sig finnas många och stora skillnader mellan krigiska MC-knuttar med granatkastare och ett hem för personer med funktionsnedsättning. Med Funktionshinderbanans nya verktygslåda blir det förhoppningsvis lättare att få fler att förstå det.

Se mer på http://www.funktionshinderbanan.se.

Presskontakt

Mikaela Bjarve

Kommunikatör

mikaela@emrahus.se

072 - 968 39 99