Ett Emrahem i Örebro som nu blivit certifierat enligt FEBY18 Guld. Nyligen var det invigning av två klimatsmarta Emrahem i Örebro och Borås. Båda dessa har nu blivit certifierade enligt FEBY18 Guld. Guld motsvarar energikraven för nivån passivhus i FEBY12. I ett vanligt hus finns massor av energi som aldrig kommer till användning. Kalluft utifrån […]


Ett Emrahem i Örebro som nu blivit certifierat enligt FEBY18 Guld.

Nyligen var det invigning av två klimatsmarta Emrahem i Örebro och Borås. Båda dessa har nu blivit certifierade enligt FEBY18 Guld. Guld motsvarar energikraven för nivån passivhus i FEBY12.

I ett vanligt hus finns massor av energi som aldrig kommer till användning. Kalluft utifrån sugs in i husets ventiler som senare värms av en värmekälla, för att vidare släppas ut igen när i nästa steg ny kall frisk luft skall tas in.

I ett passivhus används ett aktivt ventilationssystem som heter FXT. På ett smart, enkelt och beprövat sätt återvinner FXT-systemet värmen som finns i den utgående luften och överför den till den friska inkommande luften. Det kräver att husen är väldigt täta – och inte läcker genom fönster, dörrar eller genom dåliga konstruktioner.

Detta för med sig en massa positiva egenskaper som gynnar de boende i huset. Det blir väldigt tyst, luften blir frisk och man får ett jämt inomhusklimat. Detta skapar en väldigt bra grund, eftersom det inte är ovanligt att personer inom LSS är extra känsliga för t.ex. ljud eller temperaturförändringar.

Alla nio LSS-boenden Emrahus hittills byggt är certifierade passivhus, några enligt FEBY och några enligt den internationella standarden. 

Emrahus konceptutvecklar och bygger Emrahem – kloka och schyssta LSS-bostäder. Emrahus har sitt kontor i Häljarp utanför Landskrona. 

Ämnen: Hållbarthet & passivhus

Presskontakt

Mikaela Bjarve

Kommunikatör

mikaela@emrahus.se

072 - 968 39 99