Emrahus, Astoria individstöd och Byggkompaniet samlades under onsdagen för ett ceremoniellt första spadtag. På Gyesjögatan i Eksjö ska nämligen ett sprillans nytt barn- och ungdomsboende få växa fram. Här ska barn med olika typer av funktionsnedsättningar kunna bo ien hemlik miljö med utbildad personal. Från vänster: Terese Walhjalt, Byggkompaniet; Katarina Holm, Astoria individstöd; Elin Videfors, […]

Emrahus, Astoria individstöd och Byggkompaniet samlades under onsdagen för ett ceremoniellt första spadtag. På Gyesjögatan i Eksjö ska nämligen ett sprillans nytt barn- och ungdomsboende få växa fram. Här ska barn med olika typer av funktionsnedsättningar kunna bo ien hemlik miljö med utbildad personal.

Tre kvinnor håller i en förgylld spade med tre handtag och ler in i kameran.

Från vänster: Terese Walhjalt, Byggkompaniet; Katarina Holm, Astoria individstöd; Elin Videfors, Emrahus.

Solen skiner på Gyesjögatan när den gyllene spaden sätts i marken. För inte alls så länge sen var här bara sten, mossa och träd, men nu syns konturerna av en vackert belägen tomt med skogen och ett lägenhetshus som närmsta grannar.

– Det är en typisk småländsk naturtomt. Det känns jätteroligt att få möjligheten att bygga här och se till att Astoria kan utöka sin verksamhet. Att vi får komma in när det bara finns skog och sen köra allt från ax till limpa, och testa på att bygga passivhus dessutom, gör det hela extra kul, säger Terese Walhjalt, projektledare på Byggkompaniet.

Det är Emrahus som har ritat barn- och ungdomsboendet och kommer stå för projektledningen. Huset byggs som ett certifierat passivhus vilket innebär att energiförbrukningen blir låg och att boendet får en jämn inomhustemperatur, hög luftkvalitet och tysta rum.

– Det här blir det andra barn- och ungdomsboendet som vi bygger åt Astoria, det första är redan under uppförande i Åseda. Vi har snart byggt 30 LSS-boenden på olika håll i landet. De flesta är för vuxna, men grundtanken med fysisk och kognitiv tillgänglighet är densamma, säger Elin Videfors, projektutvecklare på Emrahus.

Det finns en stor brist på barn- och ungdomsboenden i Sverige. Astoria individstöd, som idag driver flera boenden för vuxna, ser fram emot att kunna erbjuda ett i Eksjö.

– Vi har sett fram emot det här länge. Det blir ett bra komplement till vår nuvarande verksamhet eftersom vi i dagsläget bara har boenden för vuxna. Vi är en lite ovanlig aktör på marknaden som bygger två barn- och ungdomsboenden, men det finns ett stort behov. Jag vet också att det finns mycket bra kompetens i området och många som gärna jobbar med barn, så jag tror inte att det kommer bli svårt att rekrytera personal, säger Katarina Holm, ägare och VD på Astoria Individstöd.

Det nya barn- och ungdomsboendet beräknas stå klart under hösten 2024.

Presskontakt

Mikaela Bjarve

Kommunikatör

mikaela@emrahus.se

072 - 968 39 99