Den 13 september inviger Emrahus sitt 26:e LSS-boende tillsammans med Härjedalens kommun. Gruppbostaden med sex lägenheter har byggts i Funäsdalen på en tomt med vacker utsikt ut över Funäsdalssjön och Skarvarna. Den ersätter ett äldre gruppboende i Funäsdalen. Ett nytt LSS-boende har växt fram i Funäsdalen. Med träpanel, faluröda detaljer och ett grönt sedumtak har […]

Boendet med Funäsdalsberget och Funäsdalssjön i bakgrunden.

Den 13 september inviger Emrahus sitt 26:e LSS-boende tillsammans med Härjedalens kommun. Gruppbostaden med sex lägenheter har byggts i Funäsdalen på en tomt med vacker utsikt ut över Funäsdalssjön och Skarvarna. Den ersätter ett äldre gruppboende i Funäsdalen.

Ett nytt LSS-boende har växt fram i Funäsdalen. Med träpanel, faluröda detaljer och ett grönt sedumtak har huset en estetik som är inspirerad av Härjedalens byggnadshistoria. Det ser i mångt och mycket ut som en vacker, traditionell fjällstuga. Inuti huset väntar dock ett toppmodernt boende.

– Det är ett passivhus med ett avancerat ventilationssystem, dygnsrytmbelysning och en planlösning som är ritad med input från psykologer och neurodesigner. Varenda detalj ska bidra till att både de boende och personalen mår så bra som möjligt, berättar Robin Berkhuizen, VD på Emrahus.

Vy inifrån en av lägenheterna.

Det digitala verksamhetsstödet Boet, som Härjedalens kommun redan har börjat använda på ett antal av sina LSS-boenden, kommer fullt integrerat i huset. Kommunen kommer driva verksamheten i boendet, med hyresgäster som flyttar från ett äldre LSS-boende i Funäsdalen.

– Jag är glad över att det har blivit klart och att vi har Sveriges finaste LSS-boende; alla lägenheter har utsikt över Funäsdalssjön, säger Anda Embretzen, socialchef i Härjedalens kommun.

Erfarna LSS-experter

Landskronabaserade Emrahus är vana vid att bygga och inviga LSS-boenden. Efter att ha fått i uppdrag att bygga en gruppbostad i Gävle 2014 insåg företagets VD Robin Berkhuizen att de hade potentialen att bygga världens bästa LSS-bostäder. Två år senare valde de att satsa helt på just den här typen av samhällsfastigheter och sedan dess har de byggt boenden på många håll i landet.

– Men det här blir vårt nordligaste hittills, och helt klart den vackraste tomten vi har byggt på. Utsikten över sjön är gudomlig. Det känns fantastiskt att vi har fått förtroendet att bygga ett LSS-boende på en så magisk plats som den här, säger Robin Berkhuizen.

Boendet med Funäsdalssjön i bakgrunden. Huset har ett sedumtak och en bränd träfasad.

Efter invigningen kommer Emrahus hålla i ett öppet hus mellan 15 och 17. Då slår de upp portarna och välkomnar alla intresserade lokalbor att svänga förbi och titta på den nya gruppbostaden. Även lägenhetshuset som deras systerbolag Morgondoppet har byggt åt kommunens personal har öppet.

Presskontakt

Mikaela Bjarve

Kommunikatör

mikaela@emrahus.se

072 - 968 39 99

Fredrik Ahlberg

Kommunikatör

fredrik@emrahus.se

072 - 338 01 01