I torsdags tog ett ceremoniellt första spadtag på tomten där ett nytt LSS-boende kommer stå klart om ungefär ett år. Bakom bygget står Skånebaserade Emrahus som valt att specialisera sig helt och hållet på just LSS-bostäder.

En bild som visar utomhus, klädsel, person, himmel

Automatiskt genererad beskrivning

Från vänster: Elin Videfors och Robin Berkhuizen (Emrahus), Christian Hansen (Grundexperten i Jämtland), Pelle Sommarback (Next norr entreprenad), Martin Björne (Emrahus), Tobias Wiklund (Next norr entreprenad), Patrik Oxellander (Östersunds kommun), Johan Edman (Attacus Trähus)

 

I torsdags tog ett ceremoniellt första spadtag på tomten där ett nytt LSS-boende kommer stå klart om ungefär ett år. Bakom bygget står Skånebaserade Emrahus som valt att specialisera sig helt och hållet på just LSS-bostäder.

 

Boendet i Torvalla blir det nordligaste hittills för Emrahus del, som i fjol hade invigning av ett LSS-boende i Funäsdalen. Bygget i Östersund genomförts tillsammans med lokala Attacus Trähus och Next Norr Entreprenad. Själva verksamheten i boendet kommer att drivas av Östersunds kommun.

 

– Det är alltid kul att få samarbeta med en kommun, och här i Torvalla har vi ett riktigt fint och lugnt läge för hyresgästerna. Många kommuner har brist på LSS-bostäder, och Östersund är en av dem, så det känns fantastiskt att sex personer snart ska kunna få flytta in i ett boende som är helt och hållet anpassat för dem, säger Robin Berkhuizen, VD på Emrahus.

 

Boendet kommer att vara på ett plan med totalt sex lägenheter. Alla lägenheter är tvåor med fullvärdiga kök, badrum och har så kallad utökad tillgänglighet. Utöver lägenheter finns även gemensamt sällskapsrum och kök, tvätt samt utrymmen för personalen med kontor och pentry.

För Östersunds kommun, som har ett stort behov av LSS-bostäder, kommer boendet att bidra till att korta ner kön. Exakt vem som flyttar in är ännu inte bestämt, det kan både handla om en flytt av personer från ett annat boende som ska stängas eller att personer som står i kö får sina beslut verkställda.

 

– Det är viktigt för oss att vi får till ett LSS-boende, vi har ett behov på ungefär fem LSS per år. Vi har känt till Emrahus och sneglat på dem i ett par års tid för att vi tycker de bygger bra boenden som uppfyller våra krav. Detta är ett av få vi upphandlat i närtid, annars bygger vi främst själva. Det ska bli intressant att utvärdera och jämföra när det är klart, säger Patrik Oxellander, lokalsamordnare på vård- och omsorgsförvaltningen i Östersunds kommun.

 

Efter markarbeten som pågår nu kommer en platta att gjutas under vecka 30. Därefter sker husresning och inom ett par veckor kommer husets stomme att vara på plats.

Presskontakt

Mikaela Bjarve

Kommunikatör

mikaela@emrahus.se

072 - 968 39 99