Vallentuna. Foto: Andreas Löfstrand Inflyttning är redan i full gång på ett helt nybyggt gruppboende i Lindholmen i Vallentuna. Boendet är det trettonde totalt för Emrahus, och ett av tre som blev klart under våren. Boendet ligger ett stenkast från roslagsbanan i Lindholmen och har sex lägenheter. Alla lägenheterna har ett rymligt och luftigt kök, […]


Vallentuna. Foto: Andreas Löfstrand

Inflyttning är redan i full gång på ett helt nybyggt gruppboende i Lindholmen i Vallentuna. Boendet är det trettonde totalt för Emrahus, och ett av tre som blev klart under våren.

Boendet ligger ett stenkast från roslagsbanan i Lindholmen och har sex lägenheter. Alla lägenheterna har ett rymligt och luftigt kök, separat sovrum, stort badrum och egna uteplatser. Personerna som ska bo där tillhör personkrets 1 och Attendo kommer driva verksamheten i boendet.

– Det är en speciell känsla att starta verksamhet i ett helt nytt hus. Våra hyresgäster är väldigt glada att få bo här. Miljön är lummig och lugn vilket passar perfekt för vår målgrupp som kan känna oroa av mycket ljud, som tunnelbanan till exempel. Här är det lugnt och skönt, säger Ulrika Sundbom som är verksamhetschef på Attendo.

För Emrahus del har detta varit ett projekt som de jobbat på länge. Det har varit flera omgångar av prover av marken innan man kunde sätta igång. Det stod nämligen växthus i området tidigare. För projektledaren Magnus Nihlén känns det därför extra kul att kunna lämna över nyckeln.

– Det är såklart alltid en speciell dag när det är helt klart och vi gör överlämningen till vår hyresgäst, som i detta fallet är Attendo. Men med detta projektet känns det extra kul, nu kan sex personer äntligen flytta in och inte behöva vänta på en lägenhet längre, säger han. 

För det är många som får vänta länge, inte bara i Vallentuna. Enligt Boverkets senaste rapport har mer än hälften av kommunerna i landet brist på LSS-boenden. LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) är en rättighetslag, och om kommunen inte kan ordna en lägenhet när man blivit beviljad den insatsen får kommunen betala vite.

– Det är bostadsbrist generellt i landet, men för personer inom LSS och deras anhöriga kan det vara så avgörande för deras självständighet att få komma till ett LSS-boende och få det stöd de har rätt till, säger Robin Berkhuizen som är VD på Emrahus.

Förutom boendet i Vallentuna blev gruppbostäder klara i Götene och Nyköping nu under våren. Emrahus har även inlett ett samarbete med Ersta Diakoni för ytterligare ett LSS-boende i Vallentuna där markarbeten pågår nu.

Ämnen: Nya LSS

Presskontakt

Mikaela Bjarve

Kommunikatör

mikaela@emrahus.se

072 - 968 39 99

Fredrik Ahlberg

Kommunikatör

fredrik@emrahus.se

072 - 338 01 01