LSS-specialisten Emrahus har invigt sitt första barn- och ungdomsboende. Landskronaföretaget har byggt nästan 30 LSS-bostäder runt om i landet men detta blir alltså den första riktad mot en yngre målgrupp.

Bandet klipps av Johan Wahlberg från Humana och Khaled Merei på Emrahus. 

 

Boendet ligger i ett villaområde i Tyringe. På tomten finns äppleträd, eldgrop, trästockar och andra element i utemiljön som förhoppningsvis ska tilltala de som flyttar in. Det är första gången Emrahus krokar arm med Brisa, som är experter på autismanpassad utemiljö.

Det känns kul att kunna satsa lite på utemiljön och göra den ordentligt, särskilt när det är en något yngre målgrupp som ska bo här, säger Emrahus VD Robin Berkhuizen.

Mycket av det som redan fanns på platsen har tagits tillvara på. Träd som fällts har blivit till trappsteg, hinderbana och sittplatser kring eldgropen. Schaktmassor har placerats ut för att skapa olika höjder. Och just att jobba med det som finns på platsen har varit viktigt för Emma Ljungberg och Cecilia Karlsson på Brisa.

Vårt mål har varit att skapa en tillåtande, inkluderande och inbjudande utemiljö där vi tar tillvara på de resurser som finns på platsen för att skapa rum för olika behov, säger Emma Ljungberg på Brisa.

Invändigt sticker vissa detaljer ut. Några väggar har rundade hörn för ett mjukare intryck. Korridoren och vardagsrummet avskiljs med en spaljé. Totalt har huset sju rum, vardagsrum, ett stort kök, fem badrum och utrymme för personal, förvaring och tvätt.

Rummen har lite olika form och storlek, men  gemensamt för alla är ett fönster som sitter ganska lågt, både för att personer som är små eller sitter i rullstol ska ha en bra siktlinje ut, och för att man ska kunna använda fönstret som en sittplats. Boendet är nämligen byggt som passivhus med extra tjocka väggar, vilket ger en djup fönsterkarm. Två rum har också sina egna badrum.

Vi är väldigt nöjda med hur det blivit. Till skillnad från ett gruppboende för vuxna så är hela huset barnens hem, snarare än bara de enskilda lägenheterna. Därför känns det viktigt att hela huset har en hemlik känsla och det tycker jag att vi lyckats med, säger Robin Berkhuizen.

Nu tar Humana över verksamheten och för dem blir boendet i Tyringe det första nybyggda barn- och ungdomsboendet de har.

Vi hoppas på att det blir en riktigt bra verksamhet och att alla ska trivas. Det finns bra förutsättningar för det när det är nybyggt och inte något redan befintligt som har anpassats i efterhand, säger Johan Wahlberg som är projektledare och biträdande fastighetschef på Humana.

 

Emma Ljungberg och Cecilia Karlsson från Brisa berättar om utemiljön.

Presskontakt

Mikaela Bjarve

Kommunikatör

mikaela@emrahus.se

072 - 968 39 99