Khaled Merei ledde bygget av Emrahus LSS-boende i Landskrona, ett projekt som nyligen tog hem priset för Årets Bygge 2023 inom kategorin samhällsfastigheter. Detaljfokus och samarbete resulterade i ett bygge utöver det vanliga, trots att omvärlden bjöd på stora utmaningar under byggtiden.
När han inte jobbar står Khaled Merei allra helst på en rock-konsert – antingen på scen med det egna bandet rötEgg eller i publikhavet. Favoritgenren är svartmetall: aggressivt, mörkt och ofta fullt av ockulta referenser. Kanske inte det första man tänker på när man möter hans lugna och välorganiserade arbetssätt på dagsjobbet.
– När jag går in i ett nytt projekt så börjar jag med att sätta mig in i handlingarna och läser in mig på förutsättningarna för projektet. Då kan jag ha med mig det i bakhuvudet under arbetets gång. Sen jobbar jag mycket med att se över detaljerna som kan skapa bekymmer under byggprocessen. När bygget väl är i gång lägger jag fokus på att ha noga kontroll över tidplanen och se över kritiska leveranser för att undvika förseningar.
Khaled läste till högskoleingenjör i byggteknik med arkitektur vid Lunds Tekniska Högskola. Det var under hans tekniska basår som han fick upp ögonen för utbildningen, när han deltog på ett öppet hus som fakulteten anordnade.
– Det var lite av en slump, jag hade inte alls bestämt mig för vad jag ville göra. Sen stod jag och vägde lite mellan den utbildningen och datateknik, men jag tyckte att det lät roligt med bygg och arkitektur. Och så tänkte jag att det kommer väl alltid behövas hus.
Första jobbet efter examen var på Emrahus, där han gått från entreprenadingenjör till projektledare. Under tiden har han kompletterat universitetsutbildningen och bland annat blivit både byggarbetsmiljösamordnare och passivhusexpert. Den kompetensutvecklingen kom väl tillpass i Landskronaprojektet, då LSS-boendet ritades med högt ställda ambitioner. Med en kommun som kund kunde dock inte prislappen bli alltför hög, vilket ledde till en pressad budget. Och utmaningarna tog inte slut där.
– Det här var ett helt nytt typhus med lösningar som vi inte har haft i några tidigare projekt. Då blir det nya problem som uppstår, som vi inte har hanterat tidigare. Kriget i Ukraina försvårade också utmaningarna med försenade leveranser och ökande materialpriser som pandemin hade skapat. Men vi jobbade väldigt effektivt med materialfrågan. Kritiska leveranser var en stående punkt på byggmötena och vi var hela tiden ute i god tid med våra beställningar.
Trots svårigheterna blev bygget väldigt lyckat. Den uppfyllde kraven för att kunna certifieras som miljöbyggnad guld och passivhus (PHI), och blev således den första byggnaden i Sverige med båda dessa klimatcertifieringar. De höga ambitionerna gav även frukt i form av den prestigefulla utmärkelsen Årets Bygge i kategorin samhällsfastigheter.
– Det känns väldigt bra. Jag är stolt över projektet, även om det var stundvis utmanande att jobba med. Jag tror att nyckeln till att det blev så lyckat var samarbetet med vår entreprenör Miri Bygg. Ju bättre samarbete man har, desto lättare blir det att hantera motgångar. Med Miri Bygg fanns det en tydlig vi-känsla hela vägen, det var vänskapligt på ett sätt som är ovanligt.
LSS-boendet i Landskrona invigdes den 27 januari. Utöver sin dubbla certifiering är huset utrustat med Human Centric Lighting – ett innovativt och hälsofrämjande belysningssystem. Planlösningen är framtagen tillsammans med en psykolog och färgerna valda i samarbete med en neurodesigner för att skapa en maximalt tillgänglig miljö för de boende. På Emrahus hemsida kan du lära dig mer om det prisbelönta projektet.